04 octubre 2012

EL SER y el DEBER SER, en el PSC


En los cursos de Acogida a Nuevos Afiliados, socializamos a nuestra nueva militancia explicándoles, entre otras cosas, como funciona nuestra Organización.

DELS ESTATUTS DEL PSC
PRINCIPIS GENERALS:
“Els homes i dones que formem el PSC estem compromesos amb una Catalunya més lliure i justa en el marc d’una Espanya i una Europa plurals i federals…”
“El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), en virtut de la seva sobirania, decideix la seva participació en els òrgans decisoris i representatius comuns amb el PSOE, i comparteix el projecte polític del Partit dels Socialistes Europeus (PSE) i de la Internacional Socialista”
“El nom del Partit es: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)…”
PRINCIPIS ORGANITZATIUS:
“ La organització del Partit es fonamenta en…”
“La llibertat de discussió i d’expressió serà absoluta a tots els nivells del Partit”
“El respecte en vers les decisions que adoptin els òrgans competents del Partit, dins del qual hi haurà:
·       una sola estructura orgànica

·       una sola política

·       una sola acció comuna
d’acord amb les resolucions que es prenguin en el Congrés. Per assolir-ho, aquestes decisions s’hauran de divulgar entre els militants”

ART. 4.2  ELS DEURES DELS MILITANTS:
3.”No es podran afiliar a cap altre partit, ni potenciar cap altre que no sigui el PSC”
5.”Es considerarà falta i podrà donar lloc a les sancions corresponents:
·       incomplir els acords del Partit

·       mantenir una conducta contrària als principis del Partit

·       fer declaracions que puguin deteriorar-ne la imatge pública

·       mantenir una conducta contrària al contingut d’aquestes Estatuts i al Codi Ètic”

ART. 6            EL CONGRÉS DEL PARTIT
“El Congrés és l’òrgan suprem del Partit”

ART. 7             EL CONSELL NACIONAL
“El Consell Nacional és l’òrgan màxim de decisió del Partit entre Congressos. La seva funció és definir les grans línies d’acció política entre cada Congrés i controlar l’acció de la Comissió Executiva del Partit. Entre d’altres, les seves funcions son:
·       “aprovar els programes i les candidatures electorals”
 
ART. 8 LA COMISSIÓ DE GARANTIES
“Es l’encarregada de:

·       Preservar el compliment dels Estatuts i dels Reglaments del Partit”

·       Vetllar per l’aplicació dels principis inclosos en el Codi Ètic del Partit”

ART. 27                       LIMITACIÓ DE MANDATS I INCOMPATIBILITATS
“…que ningú no exerceixi la mateixa responsabilitat pública o orgànica durant més de tres mandats consecutius sencers…”
“…evitar l’exercici simultani de més de dos càrrecs institucionals o executius en el si del Partit…”

 
CODI ÈTIC DEL PSC
DISPOSICIONS GENERALS:
2/        “aquest Codi Ètic té la consideració d’annex als Estatuts del Partit, i per tants, expressa la voluntat d’obligar tots els i les militants i, en especial, als seus i les seves dirigents i càrrecs públics”
3/        “…és exigible a tots els afiliats…”

EL PSC, UN PARTIT DEMOCRÀTIC:
18/      “La democràcia interna es basa en el dret i deure de tots i totes les militants a participar en la vida quotidiana del Partit, a exposar i defensar els seus punts de vista i les seves propostes. Els acords sempre han de ser presos després d’un debat”

UNA MANERA DE FER EN L’ACCIÓ INTERNA I EXTERNA:
22/      “…una vegada adoptada una decisió democràticament, s’assoleix la posició que els òrgans executius del Partit han d’aplicar i que obligarà tothom”
23/      “La lleialtat en les decisions polítiques del Partit ha de ser permanent. La discrepància s’ha de manifestar des de la lleialtat, i el Partit l’ha de canalitzar democràticament. Cal saber fer ús de les discrepàncies sense perjudicar el Partit”
25/      “Els militants rebutjaran tota pràctica, directa o indirecta, d’informació o de filtració anònima en els mitjans de comunicació”
27/      “El i la militant ha d’esser capaç de combinar la integritat personal, amb la generositat i la responsabilitat. Aquesta exigència ha d’assolir el més alt nivell per als càrrecs orgànics i els càrrecs públics”

Me temo que  por mor de la teoría de la selección adversa en los partidos, algunos afiliados y lo que es más grave, algunos dirigentes, después de 30 años en cargos de altísima responsabilidad, desconocen las reglas internas de funcionamiento democrático de su Partido. Normativa por otro lado, muy común a otros partidos y organizaciones democráticas, que después de discutir y acordar, han de llevar a la práctica los acuerdos. Tanto si su postura quedó ganadora, como si resultó minoritaria.
Me ha parecido que el momento requiere recordarlo, por pedagogía colectiva y por responsabilidad personal; como ejercicio de auto-aplicación para quienes lo están incumpliendo y como recordatorio de un deber para quienes tienen la responsabilidad de aplicarlo.

 

 

No hay comentarios: